Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen

Treff

1 treff


Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
2005 . - Bok . - 119 s.
Nynorsk
Hylleplass:
mu 641.331 B
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse

AvdelingBindPlasseringHylleNoteStatus
Biblioteket Biblioteket/PlantelærePå hylla
Forlaget skriver om denne boka:

Korn er synonymt med sivilisasjon. Då villkornet tok spranget inn i åkeren, starte ei spennande historie. Korn står bak utviklinga av skriftspråk og religion, astronomi og matematikk. Korn var dei første pengane, korn la grunnlaget for byar, klassedeling og statar. Vikingane plyndra kloster for å skaffe det ettertrakta kveitekornet.
Kornforsyning har alltid vore eit grunnspørsmål i norsk historie og politikk. At landet vårt for første gong er nær sjølvforsynt med korn, er 1000-årsrekorden ingen har lagt merke til. Har verda fortsatt nok jord, vatn og gener til å auke kornproduksjonen dei neste 50 åra?

Korn er liv, mat og myte. Ei bok om korn, om gener, om naturen som vart historie.

Side
Bli kjend med kornet8
Vårt daglege brød10
Korndyrking i Noreg12
Korndyrking i Etiopia16
Kornartane18
Kornets geografiske opphav22
Kornet i verdshistoria26
I den eldre steinalderen26
Den første korndyrkinga28
Kulturplanter og husdyrhald oppstår29
Brødkveite blir til30
Kornet gir makt og bygde byar32
Det gamle Hellas: Brød, vin og oliven38
Kornet i det gamle Israel38
Romerriket, brød og sirkus40
Kornet til Noreg42
Brød i mellomalderen47
Høgmellomalderen, korn nok til alle?49
Tørrfisk mot brød51
Likkister som brødboks52
Stadig kornmangel på 1700-talet53
Napoleonskrigane, uår og hunger53
Korndyrkinga frå 1200 til 1800-talet57
Ny mølleteknikk65
Øl til fest67
"Den eines nød, den andres brød"68
Gener for brød og øl76
Slik er kornet bygd opp78
Kornet blir male til øl80
Kva skjer i en deig?84
Historia om Kneippbrødet87
Gener for brød88
Rugbrød med grisling89
Gamle teknikkar i nytt bakeri90
Frå bygg til brygg92
Framtid for korn94
Korn til alle96
Foredling av korn99
Korn som mat og myte107
Tre barndomar, tre brød110
Sluttord112
Kjelder115
Illustrasjonar117
Stikkordregister119

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Korn : frå steinalder til genal
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning